Hasan Balcı : DSLR fotoğraf makineleri mi ? Cep telefonları mı ?

166

Bütün mesele ışığı işleyen sensörün büyüklüğünde.

 

 

Cep telefonumun megapikseli DSLR makinelerin çözünürlüğünden daha yüksek ama neden DSLR makinelerden daha güçlü fotoğraflar çekemiyorum.

Profesyonel fotoğraf makineleriyle “Benim Kullandığım Canon Mark4 DSLR makinemi örnekleyerek yaklaşık 30,4 megapiksel kullandığım makine Canon’un profesyonel olan en son serisidir.” Cep telefonlarını ayıran en temel unsur Sensör ’dür. Üstelik kimi sensörler Full frame makinelerde daha büyüktür.

Full frame sensör nedir?

 

Full frame sensör, fotoğrafçılığın dijital döneme geçtiği andan itibaren kullanılan 24x36mm ebatında ki sensörlere fullframe yani tam kare sensör denir. Fullframe boyutundaki bir sensör fotoğraf olarak daha kaliteli fotoğraf anlamına gelmektedir. Burada kalite kelimesi sensörün algıladığı ışık miktarının fotoğraf üzerinde daha çok detayı görmemizi sağlamasıdır. Büyük sensör boyuna sahip olduğundan dolayı full frame sensörler maliyetlidir. Bu sensörlerin yanında daha küçük boyuta sahip ve daha az maliyetli olan Crop sensörler vardır.

Crop sensör Full frame sensör boyutunun ortalama 1,5 katı daha küçük olan sensöre denilmektedir. Boyut olarak ortalama 16x24mm olarak piyasaya sürülmektedirler. Crop sensörler fullframe sensörlere göre kalite olarak daha düşük görüntü oluştururlar. Üreticiler maliyetleri düşürmek ve çeşitliliği arttırmak için APS-c diye adlandırılan crop sensörleri piyasaya daha çok sürmektedirler. Bunun asıl sebebi maliyetinin daha düşük olmasıdır.

 

Cep telefonlarıyla güzel fotoğraflar çekip güçlü fotoğraflar çekememenin tek nedeni Her iki teknolojide kullanılan sensör büyüklükleridir. Sadece Sensör farkı değil elbette optik teknolojileri, vizörler, elektronik vizörler LCD ekranlar vs. Dolayısıyla sadece megapiksel farkı Cep telefonlarının, hatta aynasız olarak tabir ettiğimiz fotoğraf makinelerinin DSLR makinelerden daha iyi olduğu anlamına gelmez.

 

Sensör ışığın verisindeki bilgileri yani görüntüyü algılayıp bunları elektronik ortamda işleyip ve sonsa sinyallere dönüştürür. Dolayısıyla bunun büyüklüğü çok önemlidir. Çok küçük bir sensörlü herhangi bir makinenin megapikselini bırakın 50 megapiksel olmasını 50 milyon megapiksel de olsa kıymeti harbiyesi yoktur. Sensör büyüklüğü DSLR makinelerinde çok büyük olduğu içinde detaylı görüntülerin kayıt edilmesini sağlıyor.

Yani neymiş?

Telefonlar elbette güzel fotoğraf çeker ancak abartılmış Megapiksellerin sadece bir pazarlama stratejisi olduğunu unutmayacağız.

 

Telefon ekranında çok güzel fotoğraf nasıl güçsüzleşiyor? Çok basit

Çektiğiniz fotoğrafın boyutunu büyüttüğünüzde fotoğrafın kalitesinin düştüğünü göreceksiniz. DSLR makinelerin lensleri “objektif” değiştirilebilir olması da Fotoğraf makineleri için büyük bir avantaj sağlıyor. Tele objektifler, Macro objektifler, Geniş açılı objektifler vs. Fotoğraf makinelerinin bir diğer avantajı ise özellikle hareketli fotoğraf verilerini işlerken renk kalitesidir.

 

Sonuç olarak günümüz teknolojisi çok hızlı gelişiyor. DSLR ve akıllı telefonlar rekabeti her gün bir başka boyuta evriliyor. Bugün Cep telefonlarının yukarıda ifade ettiğim biçimiyle DSLR makinelerine rakip bile olamaması yarın DSLR teknolojisini geçmeyecek anlamına gelmez. Bilim-teknoloji elbette bu farkı eşitleyecek belki de akıllı telefonları başka bir boyuta taşıyacaktır.

 

Fotoğraf performanslı bir cep telefonu alacağımız zaman dikkat edeceğimiz hususlar; Sensör, Lens “objektif” teknolojisidir.

 

Hasan Balcı