Gazze’de en az otuz üç gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü

188

 Gazze’deki savaş sırasında en az otuz üç Filistinli gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü, birçoğu yaralandı ve diğerleri kayıp. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Filistin Gazeteciler Sendikası (PJS), gazetecilere yönelik cinayetleri ve devam eden saldırıları kınıyor. IFJ, bu kişilerin ölümleriyle ilgili derhal soruşturma yapılması çağrısında bulunuyor.

İsrail’in 9 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ndeki Jabalia mülteci kampındaki binalara düzenlediği hava saldırısının ardından Filistinliler hayatta kalanları arıyor. Kredi: Mahmud Hams / AFP

Bu tür tehlikeli durumlarda IFJ, sahadaki gazetecilere önlem almalarını, profesyonel güvenlik ekipmanı giymelerini ve medyanın olayları takip etmek için gerekli tüm profesyonel güvenlik ekipmanını sağlamadan seyahat etmemelerini hatırlatır. Hiçbir hikaye bir gazetecinin hayatından değerli değildir.

7 Ekim’in erken saatlerinde Hamas, İsrail’in güneyine benzeri görülmemiş bir saldırı başlattı. Buna karşılık İsrail, kuşatma altındaki Gazze Şeridi’ne hava saldırılarıyla misilleme yaptı ve Hamas’a resmen savaş ilan etti IFJ, bilgileri gerçek zamanlı olarak doğrulamak ve tüm cinayetleri belgelemek için PJS ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. Gazze’deki savaşın başlangıcından bu yana  öldürülen gazetecilerin ve medya çalışanlarının listesine bakın .

Gazeteciler ve medya çalışanları

PJS’nin haberine göre , 10 Kasım’da foto muhabiri  Ahmed Al-Qara  , güneydeki Han Yunus şehrinin doğusundaki Khuza’a kasabasının girişinde öldürüldü .

7 Kasım’da El Aksa radyosunda çalışan gazeteci  Yahya Abu Munie Gazze’ye düzenlenen hava saldırısında öldürüldü. PJS ve Al Jazeera bildirdi.

7 Kasım’da PJS ve WAFA , Filistin Haber ve Bilgi Ajansı (WAFA) muhabiri  gazeteci Mohammad Abu Hasira’nın Gazze Şehri’ndeki balıkçı limanı yakınlarında İsrail’in bombalamasında öldürüldüğünü doğruladı. WAFA’ya göre hava saldırısı Pazar ve Pazartesi arasındaki gecede gerçekleşti, ancak Abu Hasira’nın cesedi 7 Kasım’da enkaz altında bulundu.

Medya geliştirme kuruluşu Press House’ta çalışan gazeteci Muhammed Jaja , 6 Kasım’da  İsrail’in Gazze Şehri’ndeki El Nasr mahallesine düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. PJS ve medya onun ölümünü bildirdi .

PJS ve IFJ üyesi ve Filistin TV muhabiri olarak çalışan gazeteci Muhammed Ebu Hatab , 2 Kasım’da  İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus’taki evine düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. PJS onun öldüğünü bildirdi .

1 Kasım’da PJS, Al-Jamahir haber sitesi için çalışan gazeteci Majd Fadl Arandas’ın Deir al-Balah Valiliği’ndeki Nuseyrat kampındaki evinin yakınında meydana gelen bombalama sırasında  öldürüldüğünü doğruladı  .

31 Ekim’de Filistin TV, İsrail’in Gazze şehrine düzenlediği hava saldırısında iki medya çalışanı Majd Kashkou  ve  Imad Wahidi’nin öldüğünü  doğruladı . 

30 Ekim’de PJS ve WAFA haber ajansı,  Filistin TV’nin finans ve idari müdür yardımcısı Nazmi Al-Nadim’in öldüğünü doğruladı  El Nedim, İsrail savaş uçağının Gazze’nin Zeytun mahallesindeki evini bombalaması sonucu hayatını kaybetti.

PJS ve WAFA haber ajansının haberine göre , 27 Ekim’de  Yaser Abu Namous  , Gazze Şeridi’nin güneyindeki doğu Han Yunus’taki evine düzenlenen İsrail hava saldırısı sırasında öldürüldü .

26 Ekim’de PJS ve WAFA haber ajansı , gazeteci Doaa Sharaf’ın  Gazze Şeridi’nin merkezindeki Al-Zawaida semtindeki evine füze saldırısında öldüğünü doğruladı  .

25 Ekim’de gazeteci  Cemal El Fakavi  , Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentindeki evinin İsrail bombardımanı sırasında vurulması sonucu  öldürüldü .

25 Ekim’de PJS, El Aksa TV’de çalışan üç gazeteci  Saed Al-Halabi’nin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Jabalia’daki evinin hedef alınması sonucu öldürüldüğünü doğruladı. PJS’in haberine göre, El Aksa TV’de çalışan Ahmed Ebu Mahadi ,  İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. PJS’nin haberine göre , aynı gün gazeteci  Salema Mukhaimar ,  Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta düzenlenen hava saldırısında öldürüldü .

23 Ekim’de Filistin haber ajansı WAFA ve PJS, gazeteci Muhammed İmad Labad’ın Gazze şehrinin Şeyh Rıdvan semtindeki evinin yakınında İsrail tarafından düzenlenen bombalamanın ardından  öldüğünü  doğruladı .

Ain Media’nın kurucu ortağı, foto muhabiri, film yapımcısı ve Radio France da dahil olmak üzere birçok uluslararası medyanın tamircisi Rushdi Sarraj, 22 Ekim’de İsrail’in evini, Batı Gazze şehrini, PJS’yi ve medyayı vuran  hava saldırısında öldürüldü . .

20 Ekim’de PJS, Gazze’deki “Al-Shabab” radyosunda çalışan gazeteci Muhammed Ali’nin İsrail’in kuzey Gazze Şeridi’ndeki evini bombalaması sonucu öldürüldüğünü  doğruladı .

19 Ekim’de  El Aksa TV kameramanı Halil Ebu Ghthera , Refah’ın kuzeyindeki El Nasr mahallesinde öldürüldü .

18 Ekim’de  El Aksa TV yapımcısı ve yönetmeni  Samih El Nadi, Gazze Şeridi’ne düzenlenen uçak bombasında  öldürüldü . 

17 Ekim’de PJS,  El Aksa TV muhabiri İsam Bahar’ın Gazze’deki evinin bombalanmasının ardından  öldürüldüğünü  bildirdi .

Aynı gün Filistin TV muhabiri  Muhammed Beluşa ,  Gazze kentindeki bombalamalar nedeniyle evinde öldürüldü. PJS ve medya   onun ölümünü  doğruladı .

16 Ekim’de El Aksa TV muhabiri Abdul Hadi Habib’in  Gazze şehrinin Zeytun mahallesindeki evine bombalı saldırı düzenlendi  . PJS ve medya  onun ölümünü  doğruladı .

13 Ekim’de PJS, El Aksa radyosunda çalışan  gazeteci Hüsam Mübarek’in kuzey Gazze kentindeki evine İsrail bombardımanı sırasında öldürüldüğünü  doğruladı .

PJS’nin haberine göre , 12 Ekim’de Mahkumların Sesi Radyosu’nun yapımcısı  Ahmed Şehab  , İsrail’in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Jabalia mülteci kampındaki evine düzenlediği hava saldırısında aile üyeleriyle birlikte öldürüldü.

11 Ekim’de PJS, 28 yaşındaki gazeteci Muhammed Fayez Yousef Abu Matar’ın İsrail’in Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah vilayetine düzenlediği bombalamaların ardından öldüğünü doğruladı . Devlet haber ajansı WAFA’ya göre Abu Matar, öldürüldüğünde devam eden askeri operasyonları görüntüleyen serbest çalışan bir fotoğrafçıydı.

10 Ekim’de PJS yaptığı açıklamada, üç Filistinli gazetecinin Al-Khamisa haber ajansı müdürü Said Al-Taweel’in Gazze’deki Khabar haber ajansı için foto muhabiri Mohammed Sobboh  ve fotoğrafçı  Hisham Nawajhah  , İsrail’in Gazze Şehri’ndeki balıkçı limanı yakınındaki bir konut binasını vuran hava saldırısında öldürüldü. AFP’nin haberine göre , Hamas yönetimindeki hükümet, füzenin çarptığı sırada üç muhabirin yakındaki bir konut binasının tahliyesini takip ettiğini söyledi .

PJS , 8 Ekim’de serbest gazeteci Asaad Shamlakh’ın  İsrail’in Gazze şehrinin Şeyh Ejline semtindeki evine düzenlediği hava saldırısında ailesiyle birlikte öldürüldüğünü doğruladı.

Devlet tarafından yürütülen açıklamaya göre, 7 Ekim’de Fourth Authority haber ajansı için çalışan Filistinli foto muhabiri Mohammad Al-Salhi , Gazze Şeridi’nin merkezinde bulunan Filistinli mülteci kampı Al-Bureij’in doğusundaki sınırdaki askeri operasyonları takip ederken vurularak öldürüldü. WAFA haber ajansı .

Medyada yer alan haberlere göre, Ain Media haber ajansından İbrahim Lafi, kuzey Gazze Şeridi’nde, İsrail ile sınırın yakınındaki Beyt Hanun kontrol noktası yakınında haber yaparken öldürülmüştü . 

Aynı gün, Gazze’deki bir medya yapım şirketi olan Smart Media’da çalışan gazeteci Muhammad Jarghoun , Gazze Şeridi’nin güneyinde, Refah yakınlarında Hamas ile İsrail ordusu arasında yaşanan çatışmayı haber yaparken öldürüldü.

IFJ, çatışmaların başlangıcından bu yana öldürülmüş olabilecek diğer gazeteciler hakkındaki bilgileri doğruluyor.

  • İsrail’de 7 Ekim’den bu yana öldürülen gazeteciler hakkında daha fazla bilgi burada
  • Lübnan’da 7 Ekim’den bu yana öldürülen gazeteciler hakkında daha fazla bilgi burada

Gazeteciler kayıp ve yaralı

PJS, 7 Ekim’de Al-Najah TV kanalından yerel gazeteci Nidal Al-Wahidi ve Ain Media ajansından fotoğrafçı Haitham Abdel Wahed ile iletişimin kesildiği konusunda uyardı . Her iki profesyonel de Beyt Hanun kontrol noktası yakınında İsrail’le olan ayrım çitinin yakınındaki kavgaları izliyordu. Ertesi gün Al-Wahidi’nin ailesi medyaya gazetecinin İsrail ordusu tarafından tutuklandığını  bildirdi .

7 Ekim’de güney Gazze Şeridi’nde Al- Ghad TV kanalı muhabiri İbrahim Qanan , Han Yunus kentindeki Nasser Hastanesi’ni hedef alan füze saldırısı sonucu bacağından yaralandı . Benzer bir olayda PJS, gazeteci Salah Abu Salah’ın Abasan kentinde füze şarapnel parçasıyla yaralandığını bildirdi.

PJS’nin haberine göre İsrail, Gazze kentinde gazeteci Salih El Masri ve eşini yaraladı, Zaman radyosu müdürü Rami El Şerefî ile Al-Quds Today TV kanalında çalışan gazeteci Basil Khair Al-Din’in evlerini yerle bir etti. ifade.

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze’deki Filistin kulesini vurduğu an, El Cezire muhabiri Youmna Al-Sayed’in canlı yayın yaptığı sırada televizyona  yansıdı .

Hafta sonu boyunca İsrail’in misilleme hava saldırıları, Al-Ayyam gazetesinin haber odası, Filistin Kulesi’nde bulunan Gazze FM radyo stüdyosu ve Shehab haber ajansının genel merkezi dahil olmak üzere birçok medya kuruluşunun genel merkezini tamamen veya kısmen yok etti El Watan Kulesi’nin yıkılması nedeniyle  Filistin haber ajansı Ma’an’ın ofisleri ağır hasar gördü.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger şunları söyledi: “Silahlı çatışma bölgelerindeki medya çalışanlarına siviller gibi davranılmalı, korunmalı ve işlerini müdahale olmaksızın yapmalarına izin verilmelidir. IFJ, bu çatışmadaki tüm savaşçıları gazetecileri ve medya profesyonellerini korumak için ellerinden geleni yapmaya çağırıyor. Dünyanın her yerinde bu çatışmaya yoğun ve derin bir ilgi var ama insanlar gerçekte ne olup bittiğini ancak gazetecilerin işlerini yapmalarına izin verildiği takdirde anlayabilecekler.” .