Hasan Balcı : Van’da neler oluyor ?

726

Van yerel seçimlerinde Dem Partisinin Adayı Rakibinden 1 kat fazla oy alarak seçimleri kazandı.

Yani; Dem Partisinin adayı Abdullah Zeydan %55,8 AKP adayı Abdullah Arvas ise %27,15’ini aldı.

Dem Partisinin adayı Abdullah Zeydan Hendek savaşlarında; PKK sizi tükürüğü ile boğar dediği için yargı önüne çıkarılmış ceza almıştı.

Van Belediye seçimlerini kazanan, YSK tarafından bu görev kendisine verilmeyen Abdullah Zeydan davası ile karar veren Mahkeme kararlarını inceledim.

Zeydan Mahkemeden aldığı ceza sonrası Mahkemeye başvurarak memnu haklarının iadesi için başvuruyor. Mahkeme memnu haklarını hukuka aykırı bir biçimde iade ediyor.

Hukuk ne diyor; Memnu hakların iadesi yani seçme seçilme hakkını iktisap edebilmesi için cezanın infaz tarihinin üzerinden 3 yıl geçmesi gerekir. Zeydan hakkında memnu hakların iadesine karar veren mahkeme ” Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi ” bunu görmeyerek usül hatası yapıyor.

AKP siyasetçileri bunu fark ediyor YSK’ya başvuruyor ve Zeydan’ın kazandığı üstelik açık ara kazandığı seçimlerin mazbatası AKP Adayı Abdullah Arvas’a veriliyor.

 

 

 

 

Şimdi sorular soralım…

Önce Karar üzerinden sorular soralım, ardından Dem Partiye sorular soralım.

Diyarbakır gibi bir yerde Üstelik tecrübe gerektiren Ağır ceza reisliğinin bu temel kuralı ” 3 yıl kuralı ” bilmemeleri, mümkün olabilir mi? Burada hukuk açıktan, üstelik yargıçlar tarafından ihlâl edilmiş.

Bu hukuksuzluk başka bir hukuksuzlukla giderilebilir mi?

Her ne olursa olsun Hakimler ve savcılar kurulu bu yargıçlar hakkında işlem, soruşturma yapacak mı? Göreceğiz.

Dem Partisi, siyasi partiler arasında içinde en çok hukukçu barındıran bir partidir. Parti hukukçuları bu meselenin kendi başlarına birgün belâ olabileceğini ön göremediler mi?

Seçmen davranışı açısından.

Dem Partisi gibi bir parti Aday profil kimliğinden ziyade parti kimliğinin öne çıkan partilerde Neden bu yanlış adaylarda ısrar ediliyor.

Travma

Heykeli dikilecek olan Öcalan’dan sonra Türkleri Tükürüğüyle boğacak bir PKK herkes tarafından bir kez daha nefret objesinin merkezine ikâme edildi.

Sonuç: Seçimlerde yerle bir olan AKP açık ara kaybettiği yerlerde gelin oyları bir daha sayalım diyemediğinden bu tür salvolara devam edecektir.

AKP şimdi Bayrampaşa önlerinde.

%5,5 farkla kaybettiği Bayrampaşa seçimlerine itiraz etti.

Eğer Hukuk devleti diyorsak. Van’da YSK’nın aldığı karar doğrudur.

Bu cümlemi Sadece YSK’nın aldığı karar doğrudur deyip okuyan arkadaşlara önerim, cümleyi tam okumalarını özellikle HUKUK vurgumu gözden kaçırmamalarını önemle rica ediyorum.

Van seçimlerinde olması gereken çok basit.

Orada Mazbatayı AKP adayına değil. Oluşan Belediye Meclisinin onayına vermektir.

Belediye Meclisine verilecek mazbata ortalığın karışmasına da engel olacaktı.

Ama AKP’nin niyeti üzüm yemek değil, ortalığı karıştırmaktır.

Maalesef Van’da sokaklar karıştı.