Hasan Balcı :Ya barbarlık ya da Medeniyet

327

Ya barbarlık ya da Medeniyet

Hamas’tan İsrail’e 1967 sınırları şartı: Filistin kurulursa siyasi harekete dönüşürüz

Hamas Siyasi Ofis liderlerinden Halil el-Hayye, 1967 sınırları çerçevesinde Filistin devleti kurulması halinde siyasi harekete dönüşebileceklerini söyledi.

Bu haberi ” Çağrı” AFP’de okudum, çevirdim ve hemen haritalara baktım.

Yenilmiş yerle bir olmuş Hamas Çetesinin istediği şey mümkün mü?

Kendime sorduğum bu sorunun yanıtı için yine yakın dönem arşivime baktım ”

7 Ekim 2023, Hamas “El Aksa Tufanı Operasyonu” olarak adlandırdığı operasyonun başladığını duyurdu ve 20 dakika içinde Gazze Şeridi’nden İsrail’e 5,000’den fazla roket atıp binlerce sivili katletmişti.

Sonra olanları biliyorsunuz. İsrail’e yönelik saldırılara Lübnan, Yemen Huttileri ve en son olarak da İran ortak olmuşlardı.

Gelelim sadede..

İsrail, Filistin olarak adlandırılan bölgeyi 1948’den bu yana adeta yuttu ve bugün Filistinliler çok küçük bir bölgeye sıkışıp kaldılar.

Hamas çetesinin son atraksiyonuyla, Filistinliler Akdeniz’e bakan yüzünü de kaybettiler. Hamas çetesinin en yoğun olduğu, hatta kalesi sayılan Han Yunis’e İsrail Tankları girdiler ve Gazze’de son durak Refah sınır bölgesi.

Üzerine yüzbinlerce füze yağa, Sivil vatandaşlarından binlercesini kaybeden bir devlet sizce bırakın 1967’ye bir adım geri çekilir mi?

Üstelik İsrail 35 bin insan öldürmesine rağmen hâlâ uluslararası kamuoyunda meşruiyetini korurken.

ABD’de birkaç Trockist, konformist zibidinin Üniversiteler de yaptığı eylem dışında kimse İsrail ve saldırılarına ses çıkarmazken önemli bir bölüm; Hamas İsrail savaşını Barbarlarla Medeniyet savaşı olarak görüyorlar.

Son olarak; Filistin’in diğer bölgelerinde herhangi bir savaş yok

Savaş İsrail ve Gazze arasında.

Ramallah, Şeria gibi bölgelerde insanlar günlük yaşamlarını sürdürüyor ve Hamas katillerine Filistin’de büyük bir tepki var.