Özlem Ağırman : Çalışanların Primleri nerede ?

501

Sil baştan anlatalım emekli maaşı hırsızlığını, Bir çalışan 20 yıl boyunca prim ödüyor, ödediği primler ilk sene 19 yıl olmak üzere son seneye kadar bir yerde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu primler devletin borçlanmasında kullanılsa (geri ödeme şartıyla) devlet dışarıdan borçlanmadan buraya borçlanır hem de kasada değerleri artar.

Bir bankacı bulun sorun, bugün için yaklaşık bir işverenin hasasından 4130 TL ile 5230 TL arasında para çıkıyor.

Bu primler geçmiş yirmi yıl değerlemesi üzerinden (faiz ve diğer getiriler) bugün için ne kadar eder. Yani, cumhurbaşkanlığı yardımcısı cahilce halkı kandırmak yerine primlerin nerede olduğunu açıklamalıdır.

Eğer bir emeklinin maaşını 4 çalışan ödüyorsa (bu da yalandır) çalışanın emekli olana kadar ödediği primler nerededir? Emekliye neden primlerinin karşılığı olan hak ettiği maaş verilmiyor da sanki ulufe, yardım, bağış veriliyormuş gibi hareket ediliyor.

İki konu çok önemli: AKP’nin %28 e indirerek emekli maaşını 1/4’e düşürdüğü ABO katsayısı, 99 öncesindeki gibi olsa emekli taban maaşı 27.500 TL en az olmalıydı. Yani AKP aslında olması gereken maaşı 4 emekliye bölerek onların ekmeğini çalıyor. 21 yıl boyunca da el koydukları primleri har vurup harman savurdukları için de şimdi emekliye neredeyse maaş vermeyecek şekilde davranıyorlar.

Gerek muhalefet gerek yandaş dernek ve STK’lar var olan maaş üzerinden artış konuşuyor, biz çalınan maaşa dikkat çekiyoruz AKP emeklinin maaşını 1/4 oranında ödüyor, 3/4 oranda maaşını a çalıyor. Bir de utanmadan ortaya çıkıp 4 çalışanın bir emekli maaşı ödemesi gerektiğini söylüyor. Bu hesap ta yanlış, işverenden her çalışan için çıkan para 4 çalışanın bugün 3 emekliye taban maaş ödemesine yettiği görülüyor. Hem neden çalışan maaşı ile emekli maaşı ödemeye çalışıyorsunuz ki, nerede birikmiş primler? Batık esnaf ve tüccarın yaptığı gibi, satışları iç edip, borçlusu olduğu tedarikçiye günlük satıştan para vermeye çalışıyor, bir de işler kesat diye ağlıyorlar. Primleri doğru toplayıp, doğru yerlerde kıymetlendirilse bugün emekliye 27500 TL ile 33.000 TL arasında bir maaş trink diye ödenebilirdir. İşte emekliler ve kurumlar bu hırsızlığın peşine düşmelidir, AKP’nin ve işbirlikçisi olduğu meclis muhalefetinin halkın parasını, emeklinin maaşını nasıl çaldığını herkes görebilir. Durmak yok, çalışan, emekli haklarını alana kadar

EYT, staj, çıraklık, doğum borçlanması gibi mağduriyetler çözülene kadar hep birlikte AKP’nin, bakanların ümüğünü sıkmaya, hesap sormaya devam edeceğiz. (Elbette siyasi olarak)

Özlem Ağırman