Burak Tamaç :3 başlıkta ABD enflasyon analizi

341

 

1.

3 başlıkta ABD enflasyon analizi (Sonuç?)Çekirdek enflasyon 6 ay sonra ilk defa hızlandı.Manşet enflasyon ABD’de benzin fiyatları bizdeki döviz gibidir: Herkes benzin fiyatına bakarak ekonomi iyi mi kötü bir fikri olur. Manşet enflasyonda zaten artış bekleniyordu: %3.6. Bunun biraz üzerinde geldi (3.7). Artış beklendiği gibi benzin fiyatlarından kaynaklanıyor. Temmuz ayında galon başına ödenen ortalama fiyat 3.60 dolar iken, Ağustos ayında 3.84 olmuş. Bunun nedeni Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretimi kısmaları. 2024 başkanlık seçimi senesi. Biden hükümeti bence benzin fiyatlarını düşürmek için elinden geleni yapacaktır.Fed’in takip ettiği veri Fed çekirdek enflasyonu takip ediyor. Bunun nedeni uzun vadeli enflasyona dair daha güçlü bir sinyal vermesi. Yıllıkta düşüş olumlu (4.7’den 4.3’e). Ancak aylıkta yükseliş beklenenden fazla. 0.2 bekleniyordu, 0.3 geldi. Aslında kötü bir veri değil. Ancak aylık çekirdek enflasyon verisi Mart ayından beri ya düşüyor ya da sabit kalıyordu. İlk defa yukarı yönlü bir artış gösterdi.

2

Resim

3

Piyasanın tepkisi Piyasanın bu tür verilere tepkisini ölçmek için 2 veriye bakmak gerekli. 1- Tahvil faizleri 2- CME borsasındaki fiyatlama Tahvil faizleri önce artsa da, sonrasında eski yerine geldi. Muhtemelen burada tutunur. Ancak günlük kapanışı beklemenin önemli olduğunu düşünüyorum

Resim

. CME borsasındaki fiyatlamalarda da hemen hemen hiçbir değişiklik yok.

Resim

Yani piyasa verilere panik ile tepki vermiş (şimdilik).SONUÇ: Faiz kararı Enflasyon verileri öncesi piyasa Fed’in önümüzdeki hafta (20 Eylül) faizleri artırmayacağını fiyatlıyordu. Kısa süreli volatilite olmuş olsa da (tahvil faizlerinde) bugünkü verilerden sonra durum hala aynı. Yani, Fed faizleri artırmayacak, sonraki faiz kararları için verilere bakmaya devam edecek. Nitekim Kasım 1’deki faiz artırma ihtimali %40.

Resim

Sonuç olarak bugünkü veriler faiz beklentisini değiştirmedi. Ancak piyasa hala Fed’in yolun sonuna geldiğinden emin değil. Enflasyon artık korkutmuyor. Nitekim Cleveland Fed verileri önümüzdeki ayda enflasyonda düşüşün devam edeceğini gösteriyor. Ancak orta vadeli risk için son dönemlerde dikkat çektiğim ücret artışları verileri Fed kararlarına ciddi oradan yön verecek.

 

Kaynak ; https://twitter.com/burak_tamac